سیب زمینی شیرین: فواید آن برای سلامتی، خطرات و حقایقی درباره مواد مغذی آن

اگر چه آنها به انداه کافی نرم و خامه مانند هستند تا از آنها در پخت کیک استفاده شود تا به آنها دسر بگوییم، ولی سیب زمینی های شیرین علاوه بر این، جزء سبزیجات مغذی محسوب میشود. متخصص تغذیه سن دیاگو، لورا فلورس، می گوید: «سیب زمینی های شیرین حاوی مقادیر زیادی ویتامین A ، B5، B6، تیامین، نیاسین و ریبوفلاوین هستند و به دلیل رنگ نارنجی شان، مقادیر زیادی کاروتنوئید دارند.» علاوه بر این، آنها بدون چربی هستند و نسبتاً سدیم کمی دارند. کالری آنها کمتر از سیب زمینی سفید است، اگرچه قند بیشتری دارند.
سیب زمینی های شیرین، یکی از بهترین منابع ویتامین A هستند. بر اساس تحقیقات موسسه غذا و دارو ایالات متحده، یک سیب زمینی شیرین و بزرگ میتواند تمامی ویتامین A مورد نیاز انسان در روز را تامین کند.
طبق گفته موسسات ملی سلامت، ویتامین A، یک نیروگاه آنتی اکسیدان است، همچنین دارای خواص ضد پیری، باعث جلوگیری از سرطان و تقویت کننده بینایی نیز هست.
به گزارش کلینیک Cleveland، درجایی که انواع نارنجی و زرد آن بیشتر حاوی ویتامین A هستند، مصرف نوع بنفش آن راهی مناسب برای دریافت آنتی اکسیدان هاست.
در اینجا حقایق تغذیه ای درباره سیب زمینی های شیرین را ارائه می دهیم. این اطلاعات بر اساس موسسه دارو و غذا ایالات متحده است که از طریق قانون آموزش و طبق بندی ملی، به طبقه بندی مواد غذایی می پردازند:
|
بنابراین، روشن است درحالی که کیک سیب زمینی شیرین میتواند غذای روح باشد، سیب زمینی های شیرین خودشان ، سبزی مفیدی برای کل بدن هستند.
مزایایی که سیب زمینی شیرین برای سلامتی بدن دارد:
سلامت قلب
سیب زمینی های شیرین، منبع عظیمی از ویتامین B6 هستند که برای از بین بردن هموسیستئین (homocysteine) عملکردی درخشان دارند. طبق گزارش دانشکده سلامت عمومی در دانشگاه هاروارد، هموسیستئین، ماده ای است که منجر به سخت شدن عروق خونی و رگ ها می شود. پتاسیم موجود در سیب زمینی شیرین همچنین برای قلب شما مفید است؛ چراکه طبق گفته موسسه قلب امریکا، فشار خون را از طریق متعادل نگه داشتن مایعات، پایین میآورد. همچنین پتاسیم موجود در آن الکترولیت مهمی است که ضربان قلب را تنظیم میکند.
کنترل قند خون و حفظ انرژی
به خاطر شیرین بودن سیبزمینی های شیرین، شاخص گلیسمی (glycemic) آنها پایین است، یعنی آنها قند را به آهستپی وارد جریان خون میکنند. فلورس اشاره کرده سیبزمینی های شیرین، برخلاف دیگر غذاهای نشاسته ای که به سرعت بعد از مصرف، به خاطر سوخت و سازشان در بدن قند خون را بالا می برند، به پایداری سطح قند خون کمک میکنند. این بدان معناست که شما دچار افزایش ناگهانی قند خون نمی شوید، ولی میزان ثابتی از انرژی را دریافت می کنید. فلورس می گوید این تنظیمات حتی در افراد دارای دیابت نوع 2 نیز رخ می دهد. طبق مقاله ای در Perspectives (مجله دانشکده کشاورزی و علوم زیستی در دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی)، علاوه بر این، سیب زمینی شیرین Beauregard (نوعی که به رنگ نارنجی است و در کارولینای شمالی رشد می کند)، شبیه به نوع سفید آن است که در ژاپن برای درست کردن یک مکمل غذایی به نام Caiapo استفاده می شود تا قند خون را در افراد دیابتی کنترل کنند.
محققان دریافتند که سیب زمینی Beauregard، الگوی پروتئینی مشابه ای با Caiapo دارد. جان آلن، استاد علوم تغذیه در دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی، گفت: بنابراین، مصرف سیب زمینی شیرین یا عصاره آن می تواند به کنترل قند خون کمک کند، همچنین ممکن است روزی بر اساس آن درمان هایی ارزان تر و با عوارض جانبی کمتری به وجود بیاید.
طبق اعلام موسسه Linus Pauling در دانشگاه ایالتی اورگان، اگر سیب زمینی های شیرین به اندازه کافی شیرین نباشند، منبع فوق العاده ای برای منگنز هستند. منگنز به سوخت و ساز کربوهیدرات ها در بدن کمک می کنند و بنابراین سطح قند خون را سلامت نگاه می دارند، همچنین حتی می توانند اشتهای شما را ثابت نگه دارند. همچنین به بدن کمک میکنند از آنتی اکسیدان ها استفاده کند.
استرس
طبق گزارش موسسه سلامت عمومی در لس آنجلس، سیبزمینی های شیرین حاوی منیزیم هستند، ماده معدنی ای که استرس را کاهش می دهد. مجله روان شناسی امروز نوشت، آنها باعث احساس آرامش و راحتی و روحیه خوب میشوند، همچنین به سلامت عروق، خون، عضله و استخوان ها و اعضا نیز کمک می کنند.
خواص ایمنی و ضد التهابی
فلورس گفت: «به علت ویتامین های رنگدانه، سیب زمینی شیرین فواید ضد التهابی زیادی دارد.» یک سیب زمینی شیرین حاوی حدود نیمی از نیاز روزانه به ویتامین C است. ویتامین A و E نیز سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند و آنتی اکسیدان های قوی برای مبارزه با بیماری هستند. در حالی که سیب زمینی شیرین نارنجی حاوی ویتامین A بیشتری است، سیب زمینی شیرین بنفش دارای آنتی اکسیدان anthocyanin)) است که باعث ایجاد رنگ قرمز، آبی و بنفش در سبزیجات میشود. طبق گزارش موسسه Linus Pauling، آنتی اکسیدان های مربوط به رنگدانه خواص ضد التهابی دارند که برای سلامت عمومی مفید است و به کاهش اختلالات التهابی کمک میکند.
پوست و مو
طبق مطالعه 2004 در مجله تحقیقات بالینی سرطان، ویتامین A می تواند به حفظ پوست در برابر نور خورشید کمک کند و ویتامین C و E برای زیبایی مفید دانسته شده اند. آنها با درخشان کردن پوست و روش کلاژن به سلامتی کمک میکنند.
هضم
طبق گزارش کلینیک کلیولند، سیب زمینی شیرین، منبع خوبی برای فیبر غذایی است که به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک و هضم را تنظیم میکند.
پیشگیری از سرطان
فلورس گفت: «سیب زمینی شیرین نارنجی دارای خواص ضد سرطان است.» همچنین NIH گزارش کرد که برخی مطالعات نشان داده اند که بتاکاروتن میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را در زنان قبل از یائسگی و سرطان تخمدان را در زنان یائسه کاهش دهد. با وجود این، سیب زمینی شیرین بنفش در جلوگیری از سرطان میتواند موثرتر از سیب زمینی شیرین نارنجی عمل کند. فلورس گفت: «سیب زمینی بنفش توانایی مبارزه با سرطان بهتر و بیشتری دارد و تاثیر مثبتی بر روی رشد سلول های سرطانی میگذارد.»
خطرات برای سلامتی
اگر اعتدال در خوردن رعایت شود و به روشی سالم آن را بپزید (یعنی فقط آن را به صورت سرخ کرده مصرف نکنید)، سیب زمینی شیرین ماده ای مغذی است. همچنین غذایی خوشمزه است که خطرات قابل توجهی برای سلامت ندارد. اما سبزیجات دارای مقادیر زیادی از کربوهیدرات ها هستند (حدود 23 گرم در هر سیب زمینی شیرین با اندازه متوسط) و نیز در حدود 100 کالری دارند. برای مقایسه، یک کلم بروکلی حدود 45 کالری دارد.
این نوع سیب زمینی ممکن است باعث برخی عوارض جانبی مربوط به پوست شوند. فلورس گفت: «در حالی که مشکلات جدی مربوط به سلامت در سیب زمینی شیرین ثبت نشده است، آنها دارای ویتامین A بالایی هستند که در بدن ذخیره می شود. زمانی که سطح آنها خیلی بالا برود، ممکن است متوجه شوید پوست و ناخن هایتان تا حدی نارنجی شدهاند، این اثر جانبی در صورتی که شما مصرف سیب زمینی شیرین را قطع کنید، باید کاهش یابد. طبق گزارش کلینیک Mayo، افرادی که در گذشته دارای سنگ کلیه بوده اند، بهتر است از مصرف زیاد سیب زمینی شیرین خودداری کنند، چرا که سبزیجات دارای اگزالات هستند که منجربه تشکیل سنگ کلیه کلسیم - اگزالات می شود.
مقایسه سیب زمینی هندی (Yams) با سیب زمینی شیرین
سیب زمینی های شیرین و هندی اغلب به جای یکدیگر در دستورهای غذایی استفاده میشوند، اما آنها کاملا متفاوت هستند و حتی از نظر گیاه شناسی ارتباطی با هم ندارند. سیب زمینی شیرین، عضو خانواده غذاهای مصرفی در صبح است، در حالی که سیب زمینی هندی مرتبط با نیلوفرها و علف هاست. سیب زمینی هندی، بومیِ آسیا و افریقا هستند و 600 نوع متفاوت دارند. در مقایسه با سیب زمینی شیرین، آنها دارای نشاسته بیشتر و خشک تر هستند.
چرا سردرگمی؟ با توجه به گزارش وب سایتِ کتابخانه کنگره، به نام راز و رمزهای هر روزه، انواع سیب زمینی های شیرین به دو طبقه نرم و سخت تقسیم شده اند. در ایالات متحده، انواع سخت آن ابتدا وارد بازار شدند. زمانی که انواع نرم آن برای اولین بار به شکل تجاری کشت شدند، لازم بود تا تفاوتی بین آنها ایجاد شود. برده های آفریقایی سیبزمینی های نرم را سیب زمینی هندی نامیدند، زیرا شبیه به سیبزمینی های آفریقایی بود.
جالب بود فقط اگه سرما زده باشد چطور اونو تشخیص بدیم که شیرین است